Berita Harian, Khamis, Dec 23, 2010
Oleh Nor Affizar Ibrahim
Keistimewaan kentang
RASANYA yang enak dan boleh dimasak pelbagai cara menjadikan ubi kentang diterima serta disukai oleh kebanyakan masyarakat dunia. Itulah antara kelebihan ubi kentang yang bukan saja menjadi bahan penting dalam masakan Eropah atau barat tetapi juga popular di Asia.
Lebih menarik, ubi kentang boleh dimasak dengan pelbagai cara termasuk direbus, digoreng, dipanggang dan sebagainya serta sedap jika dicampurkan dalam aneka masakan seperti kari, lemak cili padi, sup, salad dan banyak lagi.
Bukan itu saja, ubi kentang boleh dimanfaatkan sebagai bahan resipi masakan yang membangkitkan selera dan mempelbagaikan cita rasa seperti dilenyek untuk dijadikan krim putar atau menambahkan kepekatan sup, dibuat doh dan dicampur bahan lain supaya boleh dibuat kuih dan pelbagai lagi.
Bagaimanapun, mungkin ada yang bimbang untuk memakan atau mengambil ubi kentang dalam menu makanannya kerana ia dikatakan boleh menyebabkan punca kegemukan.
Fakta itu ternyata tidak tepat kerana jumlah lemak ubi kentang adalah di bawah paras 25 peratus dan membekalkan karbohidrat kompleks manakala kandungan kalorinya adalah rendah, malah dikenali sebagai bahan makanan yang bebas kolesterol.
Sayuran sihat
Pakar pemakanan dari Persatuan Dietetik dan Pemakanan Singapura, Kalpana Bhaskaran, berkata ubi kentang adalah sayuran yang sihat dan penuh dengan nilai khasiat yang baik untuk kesihatan.
Beliau berkata, antara khasiat utama ubi kentang ialah kaya dengan potassium, vitamin C (sumber kedua selepas oren) yang mampu menjamin sistem ketahanan badan dan serat atau gentian kepada gula dalam darah serta pengawalan tekanan darah.
"Ubi kentang tidak menggemukkan, sebaliknya mentega atau krim yang dicampurkan ke dalam makanan atau cara kita memasak ubi kentang yang memberikan tanggapan silap bahawa makanan itu boleh membuatkan berat badan," katanya.
Bhaskaran menambah, ubi kentang juga kaya dengan vitamin seperti B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi serta tiada sodium. Selain itu mengambil ubi kentang dapat mencegah beberapa penyakit dan membantu dalam pelepasan tenaga dari makanan yang kita makan.
Katanya, khasiat antioksidan dalam ubi kentang memberikan kebaikan untuk melindungi sel daripada radikal bebas. Begitu juga kandungan mineralnya dapat membantu membina tulang dan gigi yang kuat manakala karbohidrat kompleks tinggi terdapat pada ubi kentang adalah sebagai sumber baik untuk tenaga.
Kaya antioksidan
"Apabila memakan ubi kentang yang belum dikupas kulitnya ia dapat menambahkan serat dalam pengambilan makanan anda. Mengambil serat dan air dapat mencegah sembelit dan mengurangkan kepedihan rasa lapar," katanya.
Mengenai pengambilan ubi kentang yang boleh terdapat dalam pelbagai warna, termasuk merah, biru, ungu dan perang dalam menu harian Bashkaran berkata, kepelbagaian warna itu dapat meningkatkan kesihatan.
Tambahnya, kepelbagaian warna membuatkan ia mengandungi pigmen anthocyanins yang mana ia adalah antioksidan hebat dan membantu melindungi penyakit. Malah, kajian yang dibuat menunjukkan salah satu sumber kaya antioksida dalam diet manusia adalah ubi kentang.
INFO
Ubi kentang
* Tumbuhan yang berasal dari Bolivia dan Peru ditanam sejak 7,000 tahun dulu.
* Menjadi bahan penting dalam masakan Eropah sejak abad ke-16 apabila orang Sepanyol membawa keluar dari Amerika Selatan itu.
* Ubi kentang adalah lima kelompok besar makanan pokok dunia selain gandum, jagung, beras, dan terigu.
* Ada beratus-ratus jenis ubi kentang yang tumbuh di serata dunia adalah dari keluarga Solanaceac iaitu seperti terung dan tomato.
* Ubi kentang kaya vitamin C dan hanya dengan makan 200gm kentang, keperluan vitamin C sehari dapat dipenuhi.
* Kulit ubi kentang kaya dengan clorogenic polypherol yang dikatakan dapat membantu mengelakkan daripada mutasi sel yang boleh membawa kepada barah.
* Kesakitan biasa seperti salah urat atau tergeliat, luka kecil dan kebakaran ringan dapat dilegakan dengan cara melekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih.
* Sos ubi kentang yang digunakan untuk sos salad dikatakan boleh mengurangkan luka, mengelakkan jangkitan dan mengurangkan kesakitan serta pencemaran bakteria.
* Ubi kentang diparut yang ditepekkan pada bahagian mata mampu menghilangkan lingkaran hitam pada mata dan sekiranya dicampur bersama krim putar boleh melambatkan kedutan di muka.
* Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan. Ini menunjukkan kentang bukan saja bermanfaat untuk tujuan perubatan, malah turut menyumbang dalam bidang kecantikan.
* Ubi kentang juga mempunyai kelemahan kerana indeks glycemia yang cukup tinggi dalamnya dan mengandung solanin boleh menaikkan insulin serta gula dalam darah dengan cepat sehingga mengakibatkan penderita diabetes mual, muntah dan cirit-birit.
* Cara memilih ubi kentang yang baik adalah tidak bertunas dan tidak berlubang kerana keadaan itu boleh mengakibatkan busuk akibat masuknya mikrob.
* Hindari ubi kentang dengan kehijauan kerana selain rasanya agak pahit kualiti nutrisi sudah menurun.
* Cara menyimpan ubi kentang ialah memasukkannya dalam plastik tertutup di tempat kering dan terlindung dari sinar matahari.
No comments:
Post a Comment